Transpersonalna psihologija,

prirodna medicina, iscjeljivanje

umjetnost, duhovnost


Conny Petö Đeneš - Harmonija

Atlas terapija

Atlas terapija je akupresurna vibracijska masaža kojom se djeluje na određenu grupu mišića, koji omogućuju Atlasu da se vrati u svoj prirodni položaj, bez da se narušava anatomska struktura vrata

Atlas terapija je akupresurna vibracijska masaža kojom se djeluje na određenu grupu mišića, koji omogućuju Atlasu da se vrati u svoj prirodni položaj, bez da se narušava anatomska struktura vrata, zbog čega je metoda bezopasna.


Sam Atlas se ne dira, kao niti ostatak kralježnice, već se vibracijski masiraju okolna tkiva Atlasa putem specijalno dizajniranih vrhunskih švicarskih i kanadskih uređaja.


Masaža okolnih tkiva postepeno dovodi do mobilizacije subokcipitalnih mišića, opuštanja od tenzija ligamenata i fascija između atlasa i zatiljne kosti te hvatišta trapezijusa, čime istretirana meka tkiva dobivaju veći elasticitet i mobilitet, i na taj način omogućuju atlanto-okcipitalnom zglobu da se pokrene i da Atlas prirodno dođe u svoj centrični položaj.


Do toga dolazi iz razloga što Atlas sa potiljkom (okciputom) i drugim kralješkom (axisom) nije povezan diskusom te ima plitke zglobne površine, što znači da se njegova pozicija održava ligamentima i okolnom muskulaturom (mekim tkivima), zbog čega se na njegov položaj može djelovati vibracijom.


Pritiskanje točaka, niti njihova masaža nije ono što vraća Atlas u njegov centrični položaj, već upravo vibracija koju proizvode specijalno dizajnirani uređaji.

Kada se vibracija izvodi na točno određenim točkama, pod točno određenim kutem, to je ono što dovodi do otpuštanja tenzije i mobilizacije subokcipitalnih mišića koji dovode Atlas u njegov prirodni položaj.


Terapiju izvode školovani i stručni terapeuti sa licencom za rad.

Lino Červar i Igor Vori na Atlas terapiji u Centru Zdravlja Harmonija

Postupak atlas terapije

Atlas terapija je alternativna, prirodna i sigurna terapija namijenjena svim dobnim skupinama. Jedine kontraindikacije su trudnoća, akutne ozlijede vrata, tumori, epilepsija i upale živaca na potiljku. Ako postoje ozlijede vrata ili glave svakako se prije dolaska na Atlas terapiju prvo posavjetujte sa svojim liječnikom, jer Atlas terapija nije liječenje, već preventivna metoda.


Postupak Atlas terapije sastoji se iz tri koraka:


1. Terapeutske repozicije Atlasa, pomoću posebnog švicarskog uređaja. Ne radi se ručno zakretanje glave, niti postoje opasnosti od ozljede, jer se ne narušava anatomska struktura vrata, zbog čega je metoda bezopasna i primjenjiva na djeci, odraslima i starcima.


Radi se o vibracijskoj masaži potiljka po točno određenim akupunkturnim točkama i marmama, sa lijeve i desne strane potiljka. Upravo ta vibracija koju stvara uređaj je ono što atlas dovodi u njegov prirodni položaj, zbog djelovanja na meka tkiva koja drže atlas i povezuju ga sa potiljkom.


2. Masaže vrata i leđa – pomoću posebnih thumper masažera, te po potrebi akupresure na određene točke na vratu i leđima.


3. Vježbi za vrat i kičmu – koje pomažu u učvršćivanju vratnih i leđnih mišića.


Cijena: 130€

(popust 15% ako dođu dvije osobe, 20% ako dođu tri)


Narudžbe na: +385 98 731 843

Tko sve treba Atlas terapiju?

  • Oni koji pate od bolova u vratu, ramenima, leđima, kukovima i koljenima.
  • Oni koji pate od migrena i glavobolja.
  • Oni koji pate od vrtoglavice i neravnoteže.
  • Oni koji pate od umora, nesanice, neraspoloženja, nedostatka energije.
  • Oni koji pate od slabe cirkulacije.
  • Oni koji pate od aritmije.
  • Oni koji imaju problema sa disanjem (osjećaj nedostataka zraka i sl.).
  • Oni koji se bave sportom, plesom, yogom i sl.
  • Oni čiji svakodnevni posao zahtjeva prekomjerno korištenje jednog položaja tijela (npr. oni koji previše stoje ili oni koji previše sjede).
  • Oni koji se bave nekim oblikom duhovnog rada na sebi i žele bolji protok kundalini energije.

Atlas (C1) ili glavonoša je prvi vratni kralježak

Omogućuje kretanje glave naprijed – natrag

Posebna važnost Atlasa


Atlas (C1) ili glavonoša je prvi vratni kralježak, drugačiji od izgleda ostalih kralježaka. On je prstenasta kost sačinjena od dvije lateralne mase naprijed i nazad spojene lukovima. Nedostaju mu tijelo i trnasti nastavak, pa je sličan prstenu. U njegove gornje zglobne nastavke naliježu zglavci zatiljne kosti. On omogućuje kretanje glave naprijed – natrag.


Zajedno sa osovinom tvori zglob koji povezuje lubanju i kralježnicu. Kod okretanja glave u lijevo i u desno, glava i atlas rotiraju se na drugom vratnom kralješku Axisu (C2) ili obrtaču. S njegova tijela prema gore strši zub (lat. dens), koji naliježe u prednji dio prstena atlasa, te se okreće oko njega. Atlas i axis zajedno omoguću kretanje glave u lijevo i desno.


Prvi vratni kralježak je dobio naziv po titanu Atlasu, liku iz grčke mitologije, koji je na svojim leđima nosio čitavu zemaljsku kuglu, baš kao što kralježak atlas nosi glavu i na njemu počiva kralježnica.

Kralježnica ili kičma (lat. columna vertebralis) je naš glavni je koštani oslonac trupa, koji povezuje kosti glave, trupa i udova. Ona je nužna za stav tijela, zaštitu kralježnične moždine, potporu glave i trupa te pokretanje tijela općenito. Sastoji se od 33-34 kralješka (lat. vertebrae) i od toga:


-7 vratnih ili cervikalnih

-12 prsnih ili torakalnih

-5 slabinskih ili lumbalnih

-5 križnih, zdjeličnih ili sakralnih (sraslih u križnu kost)

-3 do 5 trtičnih ili coccyx (sraslih u trtičnu kost)

Međukralježnički diskovi odvajaju vratne, prsne i slabinske kralješke.

Atlas ima više funkcija

Amortizacijska – budući da je povezan sa okciputom (potiljkom) i Axisom putem mekih tkiva i jakih ligamenata, on skupa sa njima ublažava nagle pokrete glave te na taj način „amortizira“ potencijalne trzajne ozlijede čime štiti mozak, vene, arterije, moždinske živce i kralježničku moždinu.


Kompenzacijska – atlas je „zadužen“ za ravnomjernu raspodjelu težine naše glave (koja u prosjeku teži 4,5kg do 6kg) na kralježnicu i održava horizontalnu i vertikalnu ravninu glave, čime uz pomoć centra za ravnotežu pomaže da tijelo držimo uspravnim. Kada je atlas subluksiran ili neusklađen (van svoje prirodne ravnoteže – atlantookcipitalna subluksacija) dolazi do kompenzacijskog iskrivljenja dijela kralježnice ili cijele kralježnice, jer on nosi kralježnicu. Ako je on u pogrešnom položaju, odnosno ako nije u korektnoj posturalnoj ravnoteži i prirodnom biomehaničkom balansu, tada ostatak kralježnice pati na ovaj ili onaj način. Što se očituje kroz razliku u visini ramena i kukova, razliku u dužini nogu, bolovima u kukovima i koljenima te lordozi (iskrvljenost u vratnom i slabinskom zavoju kralježnice), kifozi (iskrivljenost u u prsnom i križnom zavoju kralježnice) ili skoliozi (iskrivljenost čitave kralježnice, najčešće u desno u odnosu na medijalnu ravninu).


Funkcionalna – kroz otvore atlasa (foramen transverse, foramen vertebrale) prolaze: vertebralna arterija koja se spaja sa bazilarnom arterijom (odgovorne su za prokrvljenost i oksigenaciju moždanog debla, unutarnjeg uha, malog mozga i stražnjeg dijela velikog mozga), vertebralna vena i simpatički živci. Foramen atlasa se dijeli na dva dijela: (1) anteriorni ili manji koji prima odontoidnu izbočinu Axisa, i (2) posteriorni koji prenosi leđnu moždinu.


Nepravilni položaj Atlasa izaziva otvrdnuće mišića i ligamenata zatiljka, te vrši pritisak na živce, vene, arterije i limfne žile.


Pritisak na živce, može uzrokovati: nesvjesticu, vrtoglavicu, gubitak ravnoteže, mučninu, pretjerano znojenje, žgaravicu, iritabilno crijevo ili kronični zatvor i ubrzane otkucaje srca.


Pritisak na vene i arterije može uzrokovati oslabljenu cirkulaciju krvi, migrene, glavobolje, bol i ukočenost vrata, bolove duž kralježnice, bolove u ramenima i rukama.


Nepravilnost atlasa može se manifestirati na dva načina:


1. problem centriranosti – kada atlas nije u svojem centričnom položaju, osim što vrši pritisak na vertebralnu arteriju, venu i simpatičke živce, dolazi do suženja centralnog kanala uslijed kojeg je djelomično blokirana prohodnost tvrde mozgovnice ili dura mater (lat. pachymeninx), odnosno vanjske moždane ovojnice. Ona je važna, jer sadrži velike venske kanale (sinuse) u kojima se prikuplja venska krv i otječe prema srcu.


2. problem smanjene pomičnosti atlanto-okcipitalnog zgloba – neke osobe mogu imati centrirani atlas, ali blokirani/slabopokretni atlanto-okcipitalni zglob. U tom slučaju nije dovoljna jedna atlas terapija, već je potrebno više nježnih vibracijskih i manuelnih masaža, redovno vježbanje i dodatne terapije, poput osteopatije.


Nakon Atlas terapije možete sve normalno raditi, vježbati ili se baviti sportom

Vraćanje Atlasa u njegov prirodni položaj je doživotno (osim u slučaju prometnih udesa ili ozljeda gdje je moguć jak trzaj glavom) i uglavnom je potreban samo jedan tretman, međutim što je osoba starija ukrućenost mišića i tetiva na vratu je veća, zbog čega je poželjna barem jedna kontrola 2 do 3 tjedna nakon namještanja Atlasa na kojoj dobijete i gratis thumper masažu.


Neko vrijeme nakon tretmana (barem 2 do 3 mjeseca) poželjno je raditi posebne vježbe za vrat i kičmu.Sa namještenim Atlasom možete sve normalno raditi, vježbati ili se baviti sportom. Prvih 2 mjeseca nakon namještanja atlasa ne biste trebali skakati na trampolinu i dubiti na glavi (shirshasana yoga položaj), dok svijeću, stoj na rukama i sl. slobodno možete vježbati.


Ni jedna terapija nije panacea (lijek za sve). Ne postoji čarobni štapić, čarobna metoda, niti čarobna pilula koja će razriješiti sve vaše zdravstvene poteškoće. Kod većine ljudi subluksirani Atlas je uzročnik većine smetnji i bolava u vratu, ramenima i leđima, međutim postoje i razna bolna stanja kojima sam Atlas nije uzročnik. Primjer može biti migrena – veliki postotak migrena postepeno se smanjuje i nestaje nakon repozicije Atlasa, međutim, uzrok migrene može biti i promjena vremena kod meteropata, hormoni kod žena (za vrijeme ovulacije i u PMS-u), nepravilna prehrana, razna oboljenja i sl.


Svi problemi koji su uzrokovani nepravilnim položajem Atlasa, u narednim danima, tjednima i mjesecima nakon dovođenja Atlasa u njegov prirodni položaj postepeno se smanjuju i nestaju. No, probleme kojima Atlas nije direktni uzročnik, morat ćete rješavati i na drugačiji način.U većini slučajeva realno je za očekivati smanjenje intenziteta boli i učestalosti (znači bolovi će se javljati sve rjeđe i rjeđe), bolju pokretljivost glave, veći dotok kisika u mozak, bolju povezanost glave i ostatka tijela te poboljšanje cirkulacije glave.Mnogim ljudima Atlas terapija indirektno je pomogla i pri poboljšanju vida ili sluha, smanjenju pretjeranog znojenja, obnovi hrskavice u kukovima i koljenima. Međutim, to je sve individualno i za sve je potrebno vrijeme. Nakon korekcije Atlasa počinje proces regeneracije i samoiscjeljenja. Organizam se postupno budi, iz godine u godinu.


Reakcije mogu nastupiti već na dan korekcije, nakon par tjedana, mjeseci, ili čak više godina. Sve ovisi o Vašem zdravstvenom stanju, pa reakcije u skladu sa time mogu biti manje ili više naglašene. Moguće je da odmah dođe do stvaranja ravnoteže, općeg poboljšanja zdravstvenog stanja i nestanka subjektivnih simptoma – to su suptilne reakcije koje prolaze neopaženo. Može, međutim, doći i do “krize iscjeljenja”, pri kojoj organizam ubrzano prolazi kroz prirodni proces iscjeljenja, pa su reakcije pojačane. Simptomi se mogu javiti u obrnutom redoslijedu od redoslijeda njihova nastanka.


VRSTE REAKCIJA:


Proces čišćenja tijela – kroz pojačano znojenje, pojačano mokrenje, proljev, kašalj, hunjavicu. To su sve načini organizma da se očisti od bakterija, virusa i toksina kako bi opet mogao besprijekorno funkcionirati. Savjetujemo konzumaciju litre i pol do dvije litre vode dnevno i mjesec dana po jednu litru Taheebo (Lapacho) čaja.


Umor – znak da tijelo prolazi kroz upalne procese. U narednim danima i tjednima preporučujemo što više odmora, kvalitetnog sna i meditacije.


Emocionalno čišćenje – stanja depresije i ljutnje, kao i snažne negativne misli mogu se pojaviti u prolaznom obliku, da bi postupno nestajali.


“Kriza iscjeljenja” – moguća je pojava kratkotrajnih simptoma u promjenjivom obliku nepotpuno iscijeljenih tjelesnih i psiho-emocionalnih bolesti koje ste nekada doživjeli, dok se ne uspostavi raznoteža unutar duh/tijelo sustava u okviru procesa samoiscjeljenja i regeneracije. To se posebice odnosi na posljedice pada, prometnih nesreća i/ili kirurških zahvata.


Privremena mišićna bol – u potiljku, vratu, ramenima i križima može se pojaviti za vrijeme regeneracije i prilagodbe novom načinu držanja tijela. Iz tog je razloga potrebno izvoditi vježbe i masaže koje su podrška procesu samoiscjeljenja.


Budući da je većina nas rođena sa necentriranim Atlasom, tijelu je za regeneraciju potrebno neko vrijeme. Bolesti i problemi uzrokovani necentriranim Atlasom nisu nastali preko noći, pa brzina samoiscjeljenja ovisi i o Vašem trenutnom zdravstvenom stanju. Uz Vašu aktivnu podršku u obliku masaža, tjelovježbi te odbacivanja loših navika i nezdrave prehrane, proces samoiscjeljenja se može ubrzati i pojačati.


Atlas terapija nije čudotvorna metoda koja preko noći odnosi sve godinama gomilane probleme. Budite strpljive/strpljivi sa sobom i procesom samoiscjeljenja,Jednom kada imate centrirani Atlas, sve će ostale (klasične i alternativne) terapije biti mnogo djelotvornije i učinkovitije zahvaljujući slobodnom toku živčane i životne energije, koja je do sada u većoj ili manjoj mjeri bila blokirana.


Biorezonantna terapija se pokazala kao velika podrška u procesu samoiscjeljenja i regeneracije tijela, jer djeluje na staničnom nivou i znatno ubrzava proces iscjeljenja te olakšava “krizu iscjeljenja”.

Transpersonalna psihologija,

prirodna medicina, iscjeljivanje

umjetnost i duhovnost.

Newsletter

Primajte informacije o tečajevima i događanjima.

Sva prava pridržana Conny Petö Đeneš 2006 - 2024